Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Tuesday, May 31, 2011

Monday, May 30, 2011

electric oh electric...

tetibe teringat pagi tadi dgr dlm radio HOT FM pasal kenaikan tariff electric sebanyak 7.12% berikutan harga gas asli meningkat di pasaran dunia.tapi utk pengguna domestic yg guna electric tak lebih rm77 sebulan dikecualikan.Hmm..tension jugak dengar.sebab bil electric kat umah i ni tak lari rm80 sebulan u olls.mungkin sebab pakai water heater kut.tapi rasanya jarang jer pakai kecuali waktu pagi dan senja.dan air cond pun malam saje on.tapi malam2 pun rasanya dari pukul 9am-6am baru tutup.dasarrrrrrr...:p
So dengan ini kena pikir 44 kali utk pasang aircond kat hall dan kat 2 bilik lagi tu.sedey..
ok,mulai hari ni utk menjimatkan electric,saya harus mengurangkan penggunaan:-





aircond
kalau boleh set timer.dlm 3 jam agak2 dh sejuk,terus tutup.






 water heater
guna time pagi sahaja.malam jgn mandi.siap2 mandi petang dan pastu wat keje2 yg tak berlengas ketiak.:p



front load washer

disebabkan washing machine jenis front load ni guna air panas dan sales person cakap leh kurangkan penggunaan electric jugak,tapi jgn caye sgt.basuh baju seminggu 2 kali.tunggu baju dah melunggun baru basuh sekali semua.the prob is..boleh ke aku bersabar tgk baju2 tu???hahahhaa

Dan yg lainnya,tutup suis plug (apa2 plug) kecuali suis astro sebb dia kena sentiasa dlm standby mode selepas digunakan.:-)

Kalau siang nak tido,silalah bukak balcony besar2 (balcony jer,jgn bukak sekali grill,kang benda lain lak yg jadi) supaya udara semulajadi masuk dan jugak bukak yard.

Tido setempat,cth kalau kita nak tido siang (nap time) semua kena tido kat hall @ semua kena tido kat bilik.

Guna kettle yg dijerang atas dapur @ electric kettle yg hanya menggunakan electric bila time nak masak air jer berbanding dengan guna thermopot yg sentiasa on 24 hours sebb nak air tu panas.

Beli barang yg perlu sahaja utk diletakkan dlm fridge kerana barang yg banyak diletak dlm fridge boleh menyebabkan penggunaan electric yg banyak .

Dah tu je.lain2 leh tgk website ni http://www.tnbbuzz.com/ utk ketahui lebih lanjut cara2 mengurangkan electric.


p/s:sume barang naik,gaji tak naik2 jugak.erk..at least kena bersyukur sebb ada gak kerja.ek.luv u MATRADE! ngeee.....

jenuh ....

assalam semua..

dah lama tak update blog kesayangan hamba ni.baru balik dari team building kat janda baik last week.So far,i'm having so much fun.yelah,tajuknya pun 'laughter clinic'.of courselah asyik main jer but with adult style.tapi sayang,takde satu pun gambar yg sempat di snap sebb lupa nak ambik.boleh gitu??

berbalik ngn tajuk kat atas tu..u olls mesti terfikir kan apalah yg mariam jenuh menunggu ni ek??

taraaa....takdelah big thing sgt..cuma kitorg jenuh menunggu benda kat bawah ni ha....



                                                              *
                                   

                                                              *




                                                              *










ni lah dia..bi-fold door nama dia.kredit to google.

kitorg decided utk tukar pintu kat yard sbb susah sgt nak bukak pintu mesin basuh (mesin basuh jenis front load) utk mencampak baju utk dibasuh.kena tutup dulu pintu tu baru leh bukak mesin basuh.dan jugak masalahnya ngn budak kecik ni.dia mmg pantang tengok emaknya takde depan mata.mulalah meraung bagai.dan jugak senangnya guna pintu ni sbb dia jimat space dan amat sesuai utk rumah kondo saya yg tak bape besar tu.dah order custom made dari houz depot.so far,saya survey semua kedai,rasanya houz depot yg paling murah.yg lain semua rm400+ ke atas,dan ada jugak yg sampai rm500+.yg ni kitorg beli dlm rm400.oklah kan.hai lah pintu,bilalah ko nak bertukar ni ek.ekekekekekek..


p/s:nnti nak tukar pintu bilik air lak.wink..wink..:-)

Thursday, May 19, 2011

muka budak terlalu penat

assalam semua..


hari ni hari yg amat mengantuk.tak sabar nak cuti esok.leh membuta sampai tengahari.ececeh..jangan nak haraplah.esok kena bangun awal pagi sebab ada appointment ngn doctor paed eryn kat Gleneagles.saje nak share gambar yg saya rasa agak klakar bila anak saya tak agak2 tido dalam kete mainan dia sambil makan nuget.
Kita layanzzzz....








Agaknye dia time kat nursery tak tido2 kut sebab ramai kawan dan mesti main2 je kejenya.huhuhu..kesian anak mama.Mama control kereta tu ke depan dan ke belakang pun dia tak sedar.duk membuta tersengguk2 sambil mamam nugget dlm mulut.:p

Tuesday, May 17, 2011

Sunday, May 15, 2011

upin & ipin sudah mari....

hari ni baru boleh update blog sbb last week blog is under maintenance.tapi yg tak bestnyer komen dari latest update dah hilang.coi!.ah,gasaklah.janji leh update.so,seperti dijanjikan,inilah dia ghupe hadiah saguhati saya tu.takdelah gempak sgt but at least ada.



 nilah dia hadiahnye: tumbler,buku mewarna & satu pack huggies ultra.





tengok tu,tekun tgk buku mewarna.huhu.:p

Wednesday, May 11, 2011

update....

assalam semua.rindunyerlah ngn blog terchenta ni.dah lama tak update.actually saya baru masuk keje hari ni.dari malam jumaat (kul 1.00 am) anak saya telah dikejarkan ke hospital again due to high fever.Kali ni we olls sepakat gi hospital Gleneagles lak setelah direcommend oleh kakak saya Thalia cakap ada seorg doctor paed yg bagus dan famous kat situ.Doctor paeditrician tu namanya Doctor Adrian Goh (baru masuk islam tapi lupa nak tanya nama islam dia).
Kan saya dah kata yg bulan April adalah bulan 'sakit' kami sekeluarga tapi tak sangka pulak menginjak ke bulan Mei sakit ni berlarutan.mmg jahat sgt virus ni.susah nak mati.
oklah,nak cite sket.Hari jumaat (6/5/52011) pagi tu saya ingat nak time off sbb ada appointment ngn doctor paed kat Prince Court guna GL dari PMCARE panel perubatan kitorg.tak sangka fully covered sbb keje gomen mana leh gi hospital private2 ni.tapi PMCARE ni covered utk outpatient sahaja.oklah tu utk kakitangan kerajaan macam saya ni.hehe.tapi yg tak bestnyer,doctor paed yg saya jumpa tu mcm ambil endah tak endah jer ttg penyakit anak saya ni dan saya mmg tak puas hati.nasiblah tak bayar satu sen pun.kalau tak mau aku menyumpah kat situ jugak.huhu.pastu ingat nak masuk opis balik tapi saya rasa tak sedap hati sedap badan anak saya tetibe panas tengahari tu.so saya pun sms bos kata e/l dan kol kawan opis saya kak ena gebus utk ganti saya di west.terpaksalah beliau memangku tugas saya hari tu.oh,dan kepada kawan2 cse saya yg lain yg ganti saya kat west jugak saya ucapkan banyak2 terima kasih.semoga Allah merahmati hidup kalian semua.
ok,berbalik pada citer saya tadi,saya pun balik umah jaga eryn dan hubby macam biasa gi opis sbb byk keje nak kena buat.Malam tu lepas tidokan eryn,saya pun gi depan tgk tv.tak sampai setengah jam,eryn bangun melalak2 sbb tgk takde org kat sebelah dia.saya pun gi tgk dia dlm bilik dan the moment saya pegang jer tangan dia,saya terkejut sebb panas sgt.oh no,not again.saya dan hubby pun rush malam tu gi hospital kat A & E department.suhu badan eryn dah mencecah 40darjah celcius.Doctor tegur kitorg  kenapa tak beli thermometer dan pantau suhu badan anak.ok,sudah terkena di situ.pagi sabtu terus beli thermometer kat pharmachy.
Ok,seperti yg saya jangkakan,maka sekali lagi terpaksa bermalam di wad.Nasib dpt one bed.kalau tak boleh jadi giler.hahaha..ok.tapi overall saya mmg puas hati sgt2 dgn layanan doctor & nurse kat sini.tabik springlah.doctor wat rounding 2 times a day dan mmg pepagi buta dah dtg tgk condition eryn cane,siap terangkan ngn details lagi sakit eryn ni which is mmg kitorg satisfied sgt ngn penjelasan dia.dan paling best adalah antibiotik yg dia bagi kat eryn sesuai dan eryn terus baik.dah takder batuk dan selsema dah.kalau tak sebelum tu mmg gila2 punya batuk dia.saya amat gembira sekarang sbb anak saya dh fully recovered.Lupa nak bagitau,eryn menghidap adenoiditis iaitu benjolan yg ada kat batang hidung dia which is cause demam berulang2.dua kali kena x-ray.first chest then nose.dan 2 kali kena wat blood test.takpe,janji baik.To Thalia my beloved sister,thank you sebab recommmend kitorg Dr Adrian ni.kalau tak mungkin demam eryn tak baik2 lagi sampai sekarang.Semoga ALLAH melipat gandakan rezeki dan merahmati hidup kau sekeluarga.Amin...

Ok,Jom tgk piccas di bawah...





 kesukaan sebelum menangis kena x ray.cengeng sungguh!:p





 ini bilik yg bertentangan ngn bilik yg  x-ray hidung eryn





 budak suka makan pen.ni kat ward





 ni dah baik dah.budak ni sgt manja ok.




 apakah ini?????jeng...jeng...jeng...






 alamak,i terharu noks...dpt kad penghargaan dari PM lagi.ni ibu2 yg ada kat hospital jer yg dpt.





 terima kasih pak najib.:-)






peace!!!!





dah..dah..tu jer gambor yg ada.nnti sok saya jaja hadiah yg kitorg dapat dari Kimberly-Clarks.Ala,yg menang saguhati Upin & Ipin betul,betul,betul tu.ngeeee...

Tuesday, May 3, 2011

Pengumuman................

hmmmm....dengan ini saya nak isytiharkan bulan April ni adalah bulan 'sakit' saya.Mmg pecah rekod habis sebab first time dalam bulan yg sama MC lebih dari 2 kali.E/L pun lebih dari satu hari (sbb anak masuk ward).ye,saya dan suami dah start dijangkiti virus demam,selsema,sakit tekak,tonsil dan batuk yang maha hebat lepas anak saya discharge dari ward ( dah 2 minggu lebih).now,alhamdulillah dah recover sket2.demam dah takde,cuma batuk dan selsema jer.geram betul lah dgn virus ni.tak baik2.dah 3 klinik dan 3 doctor dah kitorg jumpa.yg last sekali gi klinik mediviron kat wangsa maju.alhamdulillah,ada nampak perubahan sket.terpaksa telan antibiotik u ollss.mmg saya nak elak dari bergantung kat antibiotik but have to.Eryn pun still batuk2 dan selsema lagi.ni dh nak masuk sebulan tak baik2 lagi ni.Tidur malam mmg tak lena.kejap2  batuk,kejap2 batuk.Saya mmg jarang kena demam berbalik2 ni.last time kalau demam  yg maha lama pun sbb mengandungkan Eryn dulu.APAKAH??
hmmmmm....................Tak kut.


p/s;mintak2lah kitorg fully recover sebelum gi kenduri kawen sepupu hubby kat kluang,johoq sabtu ni.:-(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails