Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, August 15, 2013

raya saya

Assalamualaikum..

Hari ni hari ke-2 kerja.

Best giler ah raya tahun ni.Kat Muor mmg meriah sgt!

Tema we olls tahun ni adalah purple.ni pun last minute sbb at first ingat nak tema pink peach camtu tapi cari2 baju melayu hubby tak jumpa colour tu & baju si kecik Anne pun x jumpa colour tu.
so terpaksa pasrah je ambik colour purple sebb ada size utk Anne sekali.hehehe..

Pagi syawal we olls bangun awal.Kul 7am dah siap2 mandikan anak2.pastu saya tunggu my hubby balik dari masjid utk jaga kejap si kecik Anne sebb nak gi mandi dan bersiap.
Umah my MIL ada tangga & tu tmpt feveret Anne memanjat,so mmg tak leh lepa sket.Some more,Anne dah leh jalan sendirik!
Alhamdulillah,dia start jalan a day before her birthday (6/8/2013).Birthday dia 7/8.But we olls tak wat birthday celebration coz fulus cam x memberangsangkan lebih2 lagi pas raya ni kan.
so next year jelah kita wat ye dik.time tu pun awak dh besar sket.dah paham dan pandai main.:p

Gambor adalah sedeh! sebb tak koser nak ambik gambar bagai.cuma yg ada gambar di pagi raya sahaja with keluarga my hubby dan ipar duai semua.


 ni gambar satu family mertua.lengkap semua ada.



our theme,purple.



 ni yg paling saya suka.our homestay kat muor.single storey house yg fully furnish.semua bilik dan hall ada aircond.heaven!



tengok,tv pun hang punya.mmg marveles!tahun depan my MIL dah siap2 cakap nak book lagi.ngee..


Aktiviti raya:

Raya pertama : Pas dah siap2 salam2 semua dan bergambar terus shoot ke homestay kitorg yg kitorg dah booked before this.tapi sampai agak lambat ke muor sebb jalan jem menggila dari melaka lagi.haduih.
sampai muor dlm kul 1 lebih,terus gi homestay ambik kunci umah sebb owner tu tak leh tunggu kitorg sebb dia nak balik kampung dia kat batu pahat,so dia just letak kunci umah dlm letterbox.
Pas kitorg dah ambik kunci,cepat2 kitorg gi umah Tok Yeh (nenek hubby) beraya.Pastu terus balik kat homestay rehat.semua membuta tak hengat sampai malam.Pas maghrib terus mandi2 siap gi beraya umah Mak long (kakak MIL) dan satu lagi umah saya tak ingat.hehehe

raya kedua : gi beraya umah Pak utih (adik FIL) kat area situ gak ,Muor.As usual Pak utih wat makan2 dan majlis tahlil sekali.pergh,time ni ramai giler org dan lepak kat sini dari pagi sampai kul 3ptg.macam2 makanan ada cth satay,nasi beriani,cendol etc.mmg makan sampai muntah org cakap.
pastu balik rehat kat homestay then after maghrib gi beraya kat rumah cousin FIL yg saya kata tetiap tahun wat open house tu.menu dia nasi lemak yg sedap dan lembut (tak jumpa nasi lemak sesedap ni kat kl lagi),ikan siakap bakar dan sambal cili api pencicah yg kebaboom,ayam goreng,udang goreng kunyit etc..
makan nasi lemak tambah 3 kali sampai rasa nak muntah!pastu FIL ajak gi Tanjung,makan rojak petis.masa ni semua muka dah tak larat nak makan dah.FIL dan MIL jer yg order pun.hehehe.pastu balik homestay terus membuta tak hengat

raya ketiga : my MIL ajak gi umah Pak ngah (abang FIL) kat Johor Bahru.Kitorg ingat nak balik,tapi dah MIL suh gi,gi jelah.lagipun leh tambah duit raya as pak ngah yg paling banyak menyumbang duit raya yg terbanyak sekali.dasaaarr sgtt.hehehe.masa ni yg pergi hanya keluarga saya dan MIL,FIL dan adik bongsu hubby.kakak ipar saya (kak long) dah kena balik umah mertua dia lak tapi kat Muor gak.Adik ipar saya (kembar hubby) lak kete dia ada masalah sket so dia tak berani nak drive jejauh,dia balik kl ari tu.
sampai kat umah pak ngah dah kul 3ptg,borak2 bla bla..kitorg pun mintak diri nak balik.suppose kitorg terus balik kl,tapi hubby letih sgt so kitorg postpone balik kl,tido kat Muor malam tu kat umah mak long sebb kebetulan my MIL dan FIL stay kat Muor sampai ari isnin.

Raya keempat : pas lunch,kitorg terus balik kl.penat giler,sampai kl petang.sampai jer umah,hubby bantai tido sampai malam tak bangun2.saya balik jer terus sinsing lengan mengemas barang2 dan basuh baju segala.nasib half baju dah dibasuh masa kat umah mak long.pheww!

raya kelima : saya balik ke kuala selangor sebb nak ziarah kubur arwah mak kat sana.then pastu gi ziarah kakak saya (kak junai) kat sg nibong.pastu ingat nak gi ziarah kubur abah lak tapi hari dh nak maghrib plus kawasan perkuburan tu cam jauh ke dalam dan sunyi so tak nak take risk.kitorg decide nak konvoi ramai2 ngn adik beradik saya ziarah kubur abah.tak tau bila.

so itu jer raya saya.this week mak anjang wat kenduri kawen anak dia,then ari ahad lak kawan hubby wat open house.makan free jelah minggu ni.pastu my MIL wat makan2 gak this week.heaven!


yg paling sadis,berat saya naik 3 kg this week!damn.

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

selamat hari raya aidilfitri

wardah @ fie shah said...

selamat hari raya cik yam..hehe

ieda immi said...

comel pic raya adik dan family !

aah lah cantik dan kemas homestay nie ..

mi siput said...

salammm.. ct boleh tak fwd akak no tel homestay tu. family akak nak buat kenduri kawen bulan 10 ni. mmg tgh cari homestay untuk orang jauh datang.

emel akak mrs.apple@gmail.com

tq in advance :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails