Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, October 18, 2010

demi anak..

salam semua..

lama jgk tak update ni..ok,saja nak share this backdated story..

I'm supposed to go to ptk course last friday but suddenly Eryn got a high fever (39 degrees) malam khamis tuh.We all pun apa lagi,terus gi hospital DSH bahagian emergency sbb klinik paed dah tutup dari kul 5pm.Doktor kata luckily we all sampai cepat sbb ada lagi sorang budak cam Eryn jugak demam dia 40 degrees,terus kena sawan tarik.Nauzubillah!kesian budak tu.
Bila tiba turn Eryn,doktor suh nurse basahkan badan si kecik tu ngn towel basah.Apa lagi,meraunglah budak tuh.Then doctor masukkan voltarin kat dubur dia.aite ubat minum dah tak lut.Tak cukup dengan tu,Eryn kena ambik gas sbb doktor kata paru2 dia cam ada bunyi kahak sket kesan dari batuk dan selsema yg tak baik2 dari minggu sebelum tu.Then lastly kena ambik darah,sbb takut kena virus denggi ker atau H1NI ker kan.Time ni saya tak sanggup nak tgk sebb dia punya meraung tu bisa meruntun jiwa dan naluri seorg ibu.:-(.Dah habis semua tu nurse masukkan ubat antibiotik kat saluran tiub yg diambil darah tadi.Sementara nak tunggu result lab utk darah tu (result dpt keesokan harinya),we all pun balik rumah jap rehat dan makan.
Dia pegang saya tak mau lepas,ngn ayah dia pun dia tak nak.So,malam tu saya rasa demam dia mcm dah kebah sket,so i thought dia dh ok lah kan.Tapi dlm kul 4am tuh,dia tetiba menggigil dan meracau2.bila saya rasa jer badan dia,oh my god!!!panas gile!!terus saya bwk dia masuk dlm bilik air dan lapkan bdn dia then bagi ubat buntut.So time tu jgk saya dah decide yg saya terpaksa tarik diri dari ambik kursus PTK demi anak.wang boleh di cari,tapi nyawa...it's very precious.Tapi yg peliknye Eryn demam2 pun,still lincah dan hyperactive ok.cam sihat jer..tapi bab makan ubat,ya allah,mmg rasa cam penderaan jer dia punya jerit.Now alhamdulillah she's getting better.


Eryn time sakit:-




Time ni kesian sgt,dia kena paksa pakai nebulizer utk legakan rongga pernafasan





ni pas kena ambik darah,mengomel ngn ayah.nak cakap sakit kut.





muka sedih.nampak bekas airmata tuh.kesiannya











demam pun still nak main2 lagi..











main remote.selagi tak kopak...








Eryn time sihat:-



























Ada bakal jadi ustazah tak?ehem ehem...i mean ustazah muda..:p


P/s: sekarang dia dah pandai marah mcm org tua.pastu bila tak dapat benda yg dia nak,dia akan berguling2 kat atas lantai tanda protes sambil mulut cumil tu mengomel2 bahasa dia.alahai,nak gelak pun ada bila tgk camtuh.cumil sangat rasa,macam ayam kfc.






9 comments:

..::SangRatoo::.. said...

alah..meruntun dan luluh betul jiwa mummy ngk eryn nangis..siannye dia..mama eryn..masa aaron ada demam aritu, jue ada letak air dari daun bunga raya..insyaAllah cubala k..

ct shah said...

mama aaron:thanks 4 ur advise.nanti saya akan cuba petua tuh.:-)

Sue-Rya Qistina said...

sggh terharu melihat si comel ni bila sakit cmni..nak2 bila tgk airmata dia..kita yg tgk pn sebak n terasa sakit..apatah lagi si comel yg xtau ape2 ni..u have to be strong demi anak yg tercinta..get well soon ye si comel..huhu

my-niezzareena said...

ha'ah yam... betul cakap mama jue. mu rendam daun bunga raya, pastu perah ngan kain. letak kat kepala dia. atau pun... air asam jawa

wardah said...

kita cam kak ena letak air asam jawa. sian eryn. tak sanggup tgk masa amek neb tu kan. mesti menangis².

ct shah said...

sue:mmg saya sedih sgt masa dia kena ambik neb dan darah tu.tapi terpaksa sbb nak dia baik.alhamdulillah,dia dh sihat sepenuhnya.terima kasih ya!

ct shah said...

kak ena gebus:saya pun baru tau petua tu.tapi kena carilah daun bunga raya pas ni sbb kat perumahan kitorg takde org tanam bunga raya.air asam jawa tu pun ok gak,leh try nnti.

ct shah said...

fie:tulah,mmg sedih sgt tgk dia meraung2 masa amek neb tuh.meronta2 yg tak tahan tu.ni pun first time dia kena amek neb.nasib doktor kata dia tak kena asma lagi.

mamayin nakuya said...

siannye.. ye la betul, air asam jawa... bagi panas klua.. masa kite demam mak kite buat syantu.. pastu towel basah kena sentiasa ada la kat ketiak @ dahi.. sebab takut kena kancing gigi.. (entah2 time post comment ni eryn da baek da kot??) hahhahaa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails