Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Wednesday, March 16, 2011

pening..pening...

assalam semua..

peninglah fikir pasal botol susu ni.kan sekarang kerajaan sudah bagi amaran utk haramkan penggunaan botol susu yg diperbuat daripada policarbonate (pc) yg mengandungi BPA .utk pengetahuan semua,Eryn selama ni pakai botol AVENT (yg colour jernih putih) dan MAM.sekarang kat pasaran ,baru keluar botol susu AVENT warna cam kuning2 sket yg sah2 tulis BPA Free.tadi masa google dlm website avent,diorg ckp semua produk penyusuan diorg takder bahan BPA.Masalahnya saya tak pasti botol susu AVENT yg saya bagi eryn selama ni adalah yg bebas BPA ke tidak sebab according to anak umi (pengasuh) yg kerja di syarikat botol susu Dr Brown kata produk AVENT dulu2 ada BPA.dah mana satu yg betul ni???kat bawah ni keratan yg saya jumpa dlm website AVENT:

Less fussing, especially at night*

Less colic**

  • Clinically proven to significantly reduce fussing*
  • Allows air into the bottle instead of your baby's tummy
  • Five different nipple flow rates are available
  • This bottle is made from PP - a BPA Free material

ni contoh gambar Eryn pakai botol susu AVENT



macam nilah rupa botol eryn tuh.tapi yg tensennye dh tak ingat kat kotak tu ada tulis BPA free ke tak.kotak lak dh selamat dibuang tahun sebelum eryn lahir lagik.
balik ni nak kena check betul2 botol tu.kalau cam was2 elok tukar jer yg baru.saya sgt takut kalau2 selama ni eryn pakai botol dari PC.:-(.dah le dgn kejadian tsunami dan nuklear yg meletup kat jepun sekarang ni.malam2 dh takleh nak tido.sbb byk khabar angin kata kesan radioaktif tu akan merebak ke malaysia.aduhh..dah ler dgr cerita dari anak umi yg belajar kat uni kata lecturer dia cakap yg bulan 4 ni bakal berlaku dimana bulan akan menarik graviti bumi yg mana kesan dari itu adalah tsunami yg besar bakal berlaku di bumi ni.ni pendapat saintis.dunia mmg dah tua,dah nak akhir zaman dah ni.sedih sebab fikir baru jer dapat duduk rumah baru,anak tak besar lagi .mcm2 lah.tapi kuasa Allah kita tak mampu nak lawan.wallahualam..

11 comments:

sha a.s said...

mcm² case skrg ni kn....hurmmm

Ann said...

me pakai je avent since box dia tulis BPA-free. yg terbaru ni bottle dia mmg kaler kuning2 sikitlah. n 1 lg me pakai tommee tippee, tu pun BPA-free.

;)

Dimple said...

since akid saya guna dr. brown bottle and avent. rasa mereka ini ok. saya yakin. teehee.
betullah siti dunia sudah tua. fitrah alam jua manusia. tua lalu mati. teruskan berdoa agar masih sempat melihat anak anak membesar. T_T

fabulousmummy said...

rasanya Avent yang bpa Free tu yang warna kuning..yg tu mmg comfirm bpa free..kalau bottle bpa free ni colornya tak jernih...contoh mcm bottle MAM, 2tahun saya pakai avent, sekarang tukar MAM sebab avent selalu susu tumpah :(

..::SangRatoo::.. said...

umm..yelaa mariam..dunia sudah tua..sudah pelbagai tanda..cuma kite sendiri saja yg menidakkannya..berdoalah..semoga kita semua dilindungi oleh Allah S.W.T..amin :)

ZSqueenbee said...

yela kn wak..mcm² kita kne prihatin skrg..kne hati² dlm semua perkara..saya plak bru nk bljr ni ha..mencari panduan tuk bakal baby..nk jdi ibu kne bljr dr yg berpengalaman ni..hihi..Allah bg tanda kita beringt n jgn lpeknnya..ade jugak yg stil dgn sikap xsodar dri..sesama manusia pun leh wat jahat.hrp kita trs d lindungi Allah Swt..amin..

ct shah said...

sha:haah..kalau difikir2 cam malas nak wat keje apa2.just nak spent time with our loves one selagi nyawa ada.:-(
ann:oh,tu lah masalahnya.saya ni tak ingat langsung samada kat box yg saya beli avent tu ada tulis bpa free tak.saya suka gak botol tommee tippee tuh.comel.balik ni nak survey botol2 yg ada bpa free.

ct shah said...

dimple:kat umah pengasuh,babysitter saya pakai botol dr brown utk eryn sbb anak dia ada yg keje kat kilang botol dr brown.tapi tulah,yg pasal avent tu saya tak sure wether ianya bpa free @ not.haish..
yup,dunia ini mmg dh tua.tinggal masa jer.tapi saya harap sgt dpt tgk anak besar dan pandai berdikari.rasa x sangguplah bila kena berpisah dgn anak time dia masih kecil ni.:-(

ct shah said...

fabulousmummy:tulah.saya baru tgk kat jusco ari tu pasal botol avent yg terbaru kaler cam kuning sket ada tulis bpa free.adei.eryn pun pakai MAM,itupun sebb saya tertarik dgn rekabentuk botol dia yg cantik dan dia ada cam lubang2 kat bawah botol supaya angin tak masuk.lain dari yg lain.

ct shah said...

sangratoo:agreed.just pray for our world.hmmm..

ct shah said...

pia:kalau saya preggy macam awak,lagi ler saya risau.sempat ker aku lahirkan anak ni nnti?? (ni fikiran org yg suka fikir negatif mcm saya) dgn dunia yg mcm2 bencana alam yg jadi ni.ya Allah,berilah kami kesempatan utk hidup lama dgn keluarga kami,dpt lihat anak2 kami membesar ke jalan yg diredhai MU.amin..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails