Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Monday, May 30, 2011

electric oh electric...

tetibe teringat pagi tadi dgr dlm radio HOT FM pasal kenaikan tariff electric sebanyak 7.12% berikutan harga gas asli meningkat di pasaran dunia.tapi utk pengguna domestic yg guna electric tak lebih rm77 sebulan dikecualikan.Hmm..tension jugak dengar.sebab bil electric kat umah i ni tak lari rm80 sebulan u olls.mungkin sebab pakai water heater kut.tapi rasanya jarang jer pakai kecuali waktu pagi dan senja.dan air cond pun malam saje on.tapi malam2 pun rasanya dari pukul 9am-6am baru tutup.dasarrrrrrr...:p
So dengan ini kena pikir 44 kali utk pasang aircond kat hall dan kat 2 bilik lagi tu.sedey..
ok,mulai hari ni utk menjimatkan electric,saya harus mengurangkan penggunaan:-





aircond
kalau boleh set timer.dlm 3 jam agak2 dh sejuk,terus tutup.






 water heater
guna time pagi sahaja.malam jgn mandi.siap2 mandi petang dan pastu wat keje2 yg tak berlengas ketiak.:p



front load washer

disebabkan washing machine jenis front load ni guna air panas dan sales person cakap leh kurangkan penggunaan electric jugak,tapi jgn caye sgt.basuh baju seminggu 2 kali.tunggu baju dah melunggun baru basuh sekali semua.the prob is..boleh ke aku bersabar tgk baju2 tu???hahahhaa

Dan yg lainnya,tutup suis plug (apa2 plug) kecuali suis astro sebb dia kena sentiasa dlm standby mode selepas digunakan.:-)

Kalau siang nak tido,silalah bukak balcony besar2 (balcony jer,jgn bukak sekali grill,kang benda lain lak yg jadi) supaya udara semulajadi masuk dan jugak bukak yard.

Tido setempat,cth kalau kita nak tido siang (nap time) semua kena tido kat hall @ semua kena tido kat bilik.

Guna kettle yg dijerang atas dapur @ electric kettle yg hanya menggunakan electric bila time nak masak air jer berbanding dengan guna thermopot yg sentiasa on 24 hours sebb nak air tu panas.

Beli barang yg perlu sahaja utk diletakkan dlm fridge kerana barang yg banyak diletak dlm fridge boleh menyebabkan penggunaan electric yg banyak .

Dah tu je.lain2 leh tgk website ni http://www.tnbbuzz.com/ utk ketahui lebih lanjut cara2 mengurangkan electric.


p/s:sume barang naik,gaji tak naik2 jugak.erk..at least kena bersyukur sebb ada gak kerja.ek.luv u MATRADE! ngeee.....

13 comments:

sha a.s said...

ahaha..gud info..mari bjimat!

ct shah said...

sha:ye..marilah pergi hari-hari..tetibe...:p

ZSqueenbee said...

mne mhilang cik kak..lme xmhapdet belog anda..yay ade tips bjimat ni..gud job!! aircond kne kontrol..tidakkkk..tym preggy ni lgi la HOT..so far bersama somi bil xde dluar kawalan..hihi

ct shah said...

pia:hehehe..mmg sekrg musim kejap panas kejap sejuk (hujan).tapi yg pasti malam yg banyak panas.jadi terpaksa on aircond jugak.:p

daddyzkool said...

kalau tiada aircond sekarang...masak2 panas...

ct shah said...

daddyzkool:betul..betul..betul..ngeee

~Siti Hajar~ said...

Baru berkira2 nk pasang aircond, terus cancel!..huhu

sanggup berpanas sikit dari bayar bil tinggi..

ct shah said...

siti hajar:saya pun baru nak plan pasang aircond kat hall dan bilik no 2 & no 3.takpe,janji ada aircond dlm bilik master.tapi kena pakai berpada2.:-)

NM02 said...
This comment has been removed by the author.
NM02 said...

bil api kat umh aku tak lebih dari 30 hengget. ekon 3 jam setiap malam. water heater tak pakai sebab mmg jenis badan kampung, biasa ngan air sejuk sungai, tak sejuk tak best la... basuh kain seminggu 2 kali saje sebab duduk pun berdua je..

ct shah said...

nm02:bestnyer tiap2 bulan bil api rm30.kitorg ni pun bukannya pakai ekon sgt.malam jer.tu pun kadang2 ada terlajak sket.hehehe..
bab basuh baju tu mmg kena hari2 basuh sbb towel eryn ada 2 helai jer.kena tukar setiap hari bila hantar kat nursery.tambahan eryn byk salin baju.budak2..huhu..

Kakzakie said...

Kalau kakak dapat bill dua angka dah gembira. Anak-anak mana faham. Lagi cuti sekolah semua ada dirumah semua bilik mesti onn aircond. Computer non-stop, kalau tv kureng sikit anak-anak kakak tapi yg heater-heater mesti sentiasa jalan. Bakar roti, steamer mana boleh nak stop.

Kakak tak percaya kalau rumah yg paling kecil pun tapi anak lebih dari satu dan telah sekolah bill boleh kurang dari RM77/-

ct shah said...

kakzakie:saya yg ada anak kecik baru sorg ni pun bil lebih dari rm77 pe citer??huhu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails